campaign-notification campaign-notification

De ce utilaje ai nevoie pentru construirea unui pod

Publicat de UTILBEN25/09/2023

construirea unui pot, utilaje construire pod, utilaje constructii, utilaje de constructii, echipamente infrastructura, echipamente pentru poduri

Care sunt cele mai importante utilaje si echipamente necesare pentru construirea unui pod? Afla din articolul UTILBEN.

În ceea ce privește arhitectura podurilor, acestea diferă în funcție de la model, mărime și amplasare. Un proiect de construire a podurilor necesită un plan bine structurat, echipe de profesioniști și utilaje concepute pentru lucrări dificile. Prin prisma celor mai uzuale modele de poduri construite, se numără următoarele: 

  • poduri suspendate;
  • podurile de tip arc;
  • poduri tip punte;
  • poduri în consolă;
  • poduri de grinzi.

utilaje pentru construirea unui pod

În lucrările de construire a podurilor, este necesară utilizarea unor materiale calitative și a utilajelor puternice, adaptate fiecărui plan de construcție. Spre exemplu, chiar dacă există similitudini, nu înseamnă că toate utilajele folosite în construirea de podurilor terestre pot fi utilizate și pentru construirea podurilor deasupra apei, și vice-versa. Așadar, în cele ce urmează vă vom prezenta câteva din utilajele pe care cele două tipuri de proiecte de construcții le au în comun, și anume:

  • Nacele;
  • Drone;
  • Stivuitoare telescopice;
  • Excavatoare;
  • Miniîncărcătoare;
  • Buldoexcavatoare;
  • Macarale.

Nacele

Printre cele mai des întâlnite nacele alese în construcirea de poduri sunt nacelele articulate. Acest tip de nacelă oferă flexibilitate maximă datorită brațului articulat care are capacitatea se plia și extinde în funcție de spațiul de lucru. Un alt aspect important ce recomandă acest tip de nacele în construirea unui pod este accesibilitatea. Aceste nacele articulate permit pătrunderea în spațiile restrânse și aglomerate. În ceea ce privește alegerea nacelei, este important să aveți în vedere înălțimea de ridicare, capacitatea de ridicare și aspecte legate de dimensiunea nacelei și a suprafeței în care veți lucra cu aceasta.

Stivuitoare telescopice

Construirea unui pod implică manipularea de materiale grele și, adesea, voluminoase. Cel mai avantajos utilaj pentru încărcarea și descărcarea la înălțime a acestor materiale este stivuitorul telescopic. Principala caracteristică a acestui utilaj este adaptabilitatea, așadar se numără printre utilajele care pot lucra eficient în diferite medii. Dispunând de un braț care se extinde, utilajul conferă operatorului o precizie mai mare și manevrabilitate sporită, dar și stabilitate atunci când trebuie să manipuleze diferite sarcini la înălțime, datorită stabilizatorilor din dotare.

construirea unui pod

Excavatoare

În conformitate cu procedurile de construire a unui pod, sunt implicate diverse sarcini, precum cele de excavare și încărcare a materialelor. În scopul realizării fundației, este necesar să se apeleze la excavatoare. Acestea sunt utilizate în activități de săpare a fundațiilor, a șanțurilor și a substraturilor din sol pentru îndepărtarea diferitor tipuri de pietriș sau pământ. Excavatoarele servesc drept ajutor la încărcarea surplusului excavat și la terasarea terenului unde va fi construit podul. Totodată pot fi utilizate pentru a umple cu materiale de construcții gropile destinate pilonilor de susținere. Foarte important atunci când operați excavator este faptul că acesta poate deveni multifuncțional prin schimbarea cupei cu un alt atașament compatibil, precum picoane, dalte, și multe alte accesorii.

Miniîncărcătoare

Principalele sarcini pe care le pot efectua un miniîncărcător atunci când construiți un pod sunt: încărcarea și mutarea materialelor, a pământului sau a molozului. Designul compact le permite accesul în cele mai restrânse spații, astfel miniîncărcătoarele sunt ideale în astfel de activități. Ele pot îndepărta și muta cu ușurință pământul excavat pentru a face loc altor materiale pentru construirea fundației. În cadrul acestui proces, miniîncărcătoarele sunt utilizate și pentru a încărca pietriș, materiale de construcții sau pământ. Când alegeți un astfel de utilaj, vă recomandăm să aveți în vedere aspecte precum: capacitatea cupei de încărcare, înălțimea maximă de ridicare și puterea motorului.

Buldoexcavatoare

Un alt utilaj important în etapa de construire a unui pod este buldoexcavatorul. Aceste echipamente sunt utilizate pentru a săpa șanțuri sau gropi pentru stâlpii fundației, dar și pentru a umple spațiile cu alte materiale după îndepărtarea surplusului. Pentru că buldoexcavatoarele sunt echipate cu un braț de excavare și o cupă de încărcare, acestea pot suplimenta munca excavatoarelor și a miniîncărcătoarelor din cadrul procesului de construcție. Având aceste dotări, buldoexcavatoarele pot încărca sau transporta cu ușurință pământul în exces. Fiind utilaje de dimensiuni medii și puternice în comparație cu miniîncărcătoarele, aceste prezintă avantajul creșterii capacității de execuție a sarcinilor.  Deoarece acționează ca un utilaj multifuncțional, este indicat să țineți cont de anumite aspecte în alegerea utilajului. Printre acestea se numără: capacitatea de încărcare și excavare, tehnologia integrată sau performanța motorului.

utilaje construire pod

Macarale

În cadrul planului de construcție, unul din echipamentele esențiale este macaraua, mai ales dacă aveți de realizat o lucrare de mare anvergură. Macaralelor le revine sarcina de a manipula obiecte grele și voluminoase, lucruri pe care alte utilaje nu le pot realiza. Totodată, acestea pot facilita procesul de fixare a tuburilor sau grinzilor din fundație sau drum. 

Drone

Pentru efectuarea verificării și monitorizării construcției, vă recomandăm utilizarea dronelor. Aceste drone ajută la descoperirea punctelor critice ale lucrării prin precizia cu care se pot apropia de obiectiv. Dronele facilitează vizualizarea zonelor din șantier care necesită mentenanță, fără a fi necesară o verificare fizică. Deoarece, de cele mai multe ori, astfel de lucrări se desfășoară pe suprafețe mari, este destul de dificil a se realiza o inspecție generală a proiectului. Așadar, dronele simplifică foarte mult sarcina de inspecție prin furnizarea de imagini și videoclipuri ale construcției.

Concluzii

În esență construirea unui pod reprezintă un proces complex care necesită rigurozitate și echipamente puternice. Pentru a crește productivitatea, vă recomandăm alegerea unor utilaje fiabile și ușor de manevrat de către operatori cu experiență. Ce este important de reținut, este faptul că, toate aceste utilaje pot fi utilizate atât pentru construirea unui pod pe suprafață terestră, cât și deasupra apei. Totuși în cadrul acestei utilizări, trebuie să se țină cont de condițiile de lucru. E posibil să aveți nevoie și de alte utilaje suport, precum dispozitive sau platforme de plutire pentru a permite executarea muncii pe apă.

Dacă sunteți în căutarea unor utilaje de construcții performante, UTILBEN vine în ajutorul dvs. cu o gamă vastă de echipamente și accesorii pentru orice tip de lucrare. Puteți consulta oferta de utilaje pe www.utilben.ro.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )