campaign-notification campaign-notification

De ce utilaje agricole ai nevoie pentru a face silozul de porumb

Publicat de UTILBEN21/09/2023

utilaje agricole, siloz de porumb

Afla ce utilaje agricole se folosesc pentru recoltarea si obtinerea unui siloz de porumb de calitate si care sunt etapele acestui proces.

Se știe încă din cele mai vechi timpuri faptul că toamna este sezonul propice în care se dă startul pregătirilor pentru anotimpul rece. În luna septembrie începe procesul de culegere a recoltei și de prelucrarea a acesteia pentru a avea provizii pe parcursul iernii. Conform calendarului de toamnă, recoltele sunt pregătite pentru a fi adunate; cu toate acestea, fermierii trebuie să aibă în vedere și condițiile climatice ale anului curent. În agricultură niciun an nu se aseamănă cu precedentul, așadar este recomandat ca recoltele să fie monitorizate periodic pentru a nu întârzia procesul de prelucrare. O întârziere sau alegerea unui moment nepotrivit pentru recoltare poate duce la deteriorarea stocurilor de cereale și poate influența în mod negativ calitatea furajelor pentru hrana animalelor.

siloz de porumb

Unul din cele mai bune exemple este prepararea silozului de porumb. Acest soi special de porumb are o perioadă anume în care se recoltează și în funcție de anumite stadii ale plantei. Așadar, recoltarea porumbului pentru siloz începe încă de la finalul lunii august și durează până la finalul lunii septembrie. Este foarte important ca porumbul să nu fie copt în întregime, ci doar o treime din el, pentru a permite ca masa verde și partea lăptoasă din porumb să creeze o fermentație lactică care va ajuta ulterior la conservarea silozului.

Ce utilaje agricole sunt necesare pentru a face silozul de porumb?

Planul de realizarea a silozului de porumb implică mai multe etape, ceea ce implica folositea mai multor categorii de utilaje agricole. Procesul de obținere a materiei finale poate fi împărțit în următoarele activități: culegerea și tocarea porumbului, transportarea și descărcarea materialului, tasarea silozului și păstrarea sa în condiții propice de anaerobioză.

Pentru efectuarea tuturor activităților din procedura de realizare a silozului sunt necesare mai multe tipuri de echipamente. Acestea sunt utilizate și în funcție de etapa procesului de fabricare al silozului, dar și pot fi adaptate pentru a avea întrebuințări multiple. Prin urmare, pentru a face silozul de porumb sunt necesare:

În etapa de adunare și tocare a porumbului de siloz, acesta este tăiat de la nivelul tulpinei și mai apoi mărunțit cu tot cu frunze și știuleți. Materia primă este prelucrată cu ajutorul unei combine pentru siloz, utilaj agricol special creat pentru realizarea furajelor. În cazul în care nu dispuneți de un utilaj specific, se pot folosi combine agricole de recoltare cu headere schimbate în funcție de cultura secerată. 

combina siloz

Pe parcursul procesul de tocare și recoltare, combinele pentru siloz lucrează în paralel cu tractoare care au atașate remorci. În această etapă, combina va goli tocătura de siloz în remorci. După umplerea remorcilor cu porumbul tocat, acestea sunt transportate de tractoare spre zonele de depozitare. Pentru descărcarea silozului în spațiul amenajat corespunzător, se pot utiliza încărcătoare telescopice, dacă remorca nu este una basculabilă. Iar, dacă nu se pot utiliza aceste echipamente, pentru descărcare se poate folosi un tractor echipat cu încărcător frontal.

Următoarea etapă este cea a tasării, moment care impactează ulterior felul în care se realizează conservarea corectă a silozului din porumb. Este important ca, în timpul tasării, silozul să nu aibă goluri de aer. Prezența golurilor de aer printre straturile de tocătură a silozului vor genera probleme în procesul de fermentație naturală care ulterior va fi degradat și poate duce chiar și la pierderea furajului. Golurile de aer fac posibilă formarea și răspândirea mucegaiului, aspect foarte periculor pentru animale. Pentru realizarea procesului de tasare, se poate apela, de regulă, la tractoare pe șenile. Acestea nu vor permite formarea golurilor de aer în straturile de siloz, aspect care ar putea să compromită tocătura porumbului de siloz. Totuși, în cazul în care nu aveți la dispoziție un astfel de utilaj, puteți utiliza un tractor cu roți. Un aspect important în alegerea tractorului este faptul că acesta trebuie să aibă un tonaj mare și să fie operat la viteză redusă pentru a tasa cât mai bine straturile de siloz.

combine siloz

După realizarea acestor proceduri, este recomandată acoperirea amestecului pentru a nu interfera cu acele condiții potrivite pentru fermentare și pentru a crea un mediu propice pentru anaerobioză. Scopul asigurării acestor condiții este pentru a putea obține și menține sursa de hrană a animalelor în anotimpul răcoros. Este fundamentală realizarea unei tasări corecte și acoperirea silozului pe perioada procesului de fermentare, astfel se poate preveni formarea mucegaiului și altor bacterii care, ulterior, pot dăuna animalelor. 

Concluzie

În concluzie, dacă obiectivul propus pentru toamnă este conservarea corectă a hranei pentru animalele din fermă pe perioada sezonului rece, este esențial să se țină cont de câteva aspecte importante. Trebuie avute în vedere: calitatea recoltei înainte de culegere, dimensiunile de tocare a silozului, felul în care este așezat pe straturi în spațiul de depozitare și condițiile de păstrare. Dar cel mai important aspect care impactează calitatea furajului și fabricarea lui este legat de utilajele folosite în cadrul procesului de însilozare.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )