campaign-notification campaign-notification

Viitorul constructiilor: utilaje autonome

Publicat de UTILBEN30/06/2023

utilaje autonome, utilaje autonome de constructii, utilaje autonome pentru constructii, echipamente autonome, utilaje fara operator

Pe piata constructiilor observam o crestere a numarului de utilaje autonome pentru constructii. Afla care sunt tendintele pietei de constructiil in aceasta directie.

Automatizarea pieței echipamentelor de construcții 

Lumea pășește într-o nouă eră, în automatizarea își face simțită prezența în orice domeniu. În acest context, sectorul construcțiilor a început deja transformarea către digitalizare și automatizare a operațiunilor din șantiere.

Utilajele autonome au început în ultimii ani să capteze atenția multor producători de echipamente, precum și companiilor de construcții. Sarcinile pe care operatorii de utilaje trebuie să le efectueze zi de zi sunt de obicei repetitive, necesită precizie, implică muncă fizică și trebuie să fie efectuate într-un interval fix de timp. Pentru aceste categorii de locuri de muncă, automatizate este un pas inevitabil, iar sectorul construcțiilor trebuie să se adapteze la acest progres.

Adoptarea acestor noi tehnologii va avea un impact profund asupra întregului domeniu al construcțiilor. Este foarte posibil ca utilajele autonome și utilizarea lor în șantiere să schimbe normele existente în ceea ce privește dimensiunea echipamentelor folosite, rolul producătorilor de echipamente sau al dealerilor, și chiar rolul operatorilor de utilaje. Pe măsură ce deficiențele sectorului devin tot mai evidente și tehnologia avansează, această tendință va influența din ce în ce mai mult direcția în care se îndreaptă acest domeniu.

utilaje autonome

Avantajele utilajelor autonome pentru constructori

Tehnologia de control de la distanță le permite operatorilor să folosească utilajele în siguranță, chiar dacă ei se află în afara cabinei. Acest lucru înseamnă un risc redus de accidentare în cazul operațiunilor dificile și poate oferi o vedere de ansamblu, neobstrucționată, asupra operațiunii. Un alt avantaj al operării de la distanță este posibilitatea de a vedea toate mișcările utilajului. Operatorul se poate afla în afara echipamentului și poate vedea fiecare unghi al lucrării. 

În ceea ce privește nivelul de confort, operatorii au de câștigat dacă folosesc utilaje autonome deoarece nu mai sunt nevoiți să stea în cabina unui utilaj timp de 8 ore, ci pot lucra în afara cabinei, fără ca productivitatea să scadă. Oboseala este un aspect important în alegerea unui echipament care poate fi condus de la distanță. În majoritatea cazurilor, operarea de la distanță va crește productivitatea, deoarece reduce oboseala și le permite operatorilor să lucreze mai eficient, reducând perioadele de nefuncționare. Ei pot folosi o telecomandă care le va permite să aibă o vedere de ansamblu mult mai bună asupra muncii pe care o desfășoară. Astfel, nu mai este nevoie ca operațiunea să necesite un eventual observator, permițând altor muncitori de pe șantier să realizeze alte sarcini mai productive. În plus, utilizarea telecomenzii poate îmbunătăți sănătatea generală a operatorului, reducând numărul total de ore petrecute în cabină.

Dimensiunea pieței de utilaje autonome pentru construcții

Piața globală a utilajelor autonome pentru construcții a atins o valoare de 11.862,88 mil. USD în anul 2022, rata de creștere anuală fiind de 9,1%, începând cu anul 2017. 

Se preconizează că piața va urma să crească la 20.330,88 mil. USD în 2027, cu o rată de creștere de 11,4%. Ulterior, estimările ne arată că piața va înregistra o creștere mai lentă, de 9,4%, în perioada 2027-2032, urmând să ajungă la 31.840,99 mil. USD în ultimul an din acea perioadă.

Creșterea pieței de utilaje autonome în construcții a rezultat din progresul economic de pe piețele emergente, dezvoltarea infrastructurii la nivel global, nevoia crescândă de a oferi condiții mai bune de siguranță în muncă și creșterea industrializării. Principalele piețele emergente care au înregistrat o creștere notabilă în ceea ce privește sectorul construcțiilor sunt: China, India, Arabia Saudită, Brazilia și Indonezia. 

În viitor, alți factori precum urbanizarea rapidă, creșterea activităților din construcții și creșterea sprijinului guvernamental vor contribui la creșterea adoptării utilajelor autonome în șantiere. 

utilaje autonome de constructii

Tendințele pieței de utilaje autonome pentru construcții

Companiile din piața utilajelor autonome de construcții se concentrează pe echipamente avansate tehnologic și dezvoltă produse noi pentru a-și consolida poziția pe piață. Constructorii și utilizatorii finali ai utilajelor vor ca tehnologia să le permită să lucreze mult mai rapid, mai în siguranță și cu rezultate îmbunătățite.

Cererea de pe piața globală pentru echipamente de construcții autonome a crescut semnificativ în ultimii ani. Nevoia de a reduce munca manuală și de a crește productivitatea a condus la o adoptare în creștere a acestor tehnologii. Costurile reduse de manipulare a materialelor de construcții prin utilizarea echipamentelor autonome vor contribui, de asemenea, la creșterea pieței în anii următori.

Oportunități în piața de utilaje autonome pentru construcții

Piața utilajelor autonome este segmentată în utilaje complet autonome și utilaje semi-autonome, care necesită un anumit grad de intervenție din partea operatorului. Estimările arată că piața utilajelor semi-autonome va înregistra o creștere de 5.583,6 mil. USD până în 2027. 

Alte oportunități se referă la segmentul echipamentelor autonome pentru terasamente, care va câștiga 3.811,5 mil. USD din vânzări anuale globale până în 2027. 

Piedici în procesul de creștere a pieței de utilaje autonome

Factorii care ar putea împiedica creșterea pieței de echipamente autonome pentru construcții ar putea include creșterea ratelor dobânzilor, lipsa muncitorilor calificați, războiul Rusia-Ucraina și problemele de siguranță și securitate cibernetică.

Lipsa angajaților pregătiți corespunzător în industria utilajelor de construcții autonome va fi putea cauza o stagnare a acestei piețe. Industria utilajelor autonomă de construcții se află încă la început de drum în ceea ce privește nivelul de pregătire al personalului în operarea și mentenanța utilajelor autonome.

echipamente de constructii autonome

Concluzii

Piață globală a utilaje autonome de construcții va crește semnificativ în următorii ani. Costurile operaționale reduse, eliminarea nevoii de a angaja muncitori calificați pentru operarea utilajelor complexe și eficiența dată de aceste echipamente vor fi principalii factori de creștere a adoptării acestor tehnologii.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )